Deze locatie is aan het begin van de 1000 meter weg bij stelling zander het huis te zien net tussen de soldaten bestaat nog Hier word geoefend als iemand te water raakt.

Omstreeks 1941 begon de Luftwaffe ten zuiden van Zandvoort een zeer grote radarstelling te bouwen . De stelling was een zogenaamde Funkmessstellung 1 ordnung waarvan er nog vier van waren in Nederland, zoals Gazelle in Veendam, Hase in Harderwijk, Hamster in Oostkappele en Salzhering in Den Helder. In eerste instantie werd de bouwlocatie aangeduid als Baupunkt 154, na oktober 1943 werd het veranderd in Baupunkt 158(a), tactisch ook wel Stutzpunkt XXXI Luftwaffe – Funksende – Anlage Zander. De stelling was een zogenaamde doppel Riese Stellung die bestond uit twee delen, de Jägerleitstellung en de Flugmeldestellung. In de Jägerleitstellung beschikte men over 2 Wurzburg Riese, 1 Freya, 1 kleine Wurzburg ? ( waarschijnlijk een Anton D ) en 2 Heinrich peilers . Het gehele complex werd voorzien van ongeveer 140 lichte bunkers uit de Küver serie. In een later stadium werden er nog de nodige ST bunkers aan toegevoegd. Ongeveer 1 kilometer zuidelijker bouwde men Flugmeldestellung met een Wassermann L ( leicht ) daaromheen stonden tevens gebouwen voor ondersteunende taken. De Wassermann kreeg de codenaam Ursula en werd gebruikt als een Fumo Seetakt. De reden dat men de Wassermann ver buiten de Jägerleitstellung bouwde was om de storing van beide installaties zoveel mogelijk te beperken. De codenaam van het gehele complex was “Zander “ waarvan de eerste letters waren verwant aan de plaatsnaam Zandvoort. Met ingang van 1 augustus 1944 werd de installatie beheerd door het 10 e Schwere Flugm.Leit-Komp. Met als Feldpostnr. 09 848. De bezetting bestond uit maar liefst 6 compagnieën Führers die als JLO optraden ( Jägerleitofficier). Vanaf 1 februari 1945 viel het geheel onder II./Ln.Rgt.223 en het Betriebs auswertzug waarvan de staf in Overveen zetelde onder Majoor Erhard Lessing. In het Winterausbauprogramm (oktober 1943) bouwde men nog een aantal ST bunkers waaronder 2x een L409a – Unterstand mit aufgesetzten geschutzstand für 2 cm oder 3.7 cm flak , 1x L481 Unterstand für Adcock en een L487 Unterstand fur Funkmessgerätauswertung ( Jafü ) “ Bertha “. Er waren echter ook nog een 638 kleiner Sanitätsunterstand en een L413a Munitionsunterstand für ein leichte Flakzug gepland, maar die werden echter nooit gebouwd. Van de L487 is bekend dat de bunker nooit is afgebouwd, de enige gebruiker is een padvinders groep die bunker enige jaren na de oorlog als onderkomen gebruikte. Na de oorlog tekende het BRV de stelling op ( Jägerleitstellung als complex M en de Flugmeldestellung als complex N ). Toch spreekt men soms nog over Zander I en II , in werkelijkheid gaat het om één stelling. Door de afgelegen locatie van de stelling zander is op ongeveer 30 bunkers na bijna niets gesloopt  veel bunkers zijn als kunstmatige heuvels in het landschap verweven en een groot aantal zijn nu als vleermuis onderkomen ingericht . (bron Jan Wullink). 

INSPECTIE STELLING ZANDER 1943

                                                           Klik op foto voor vergroting

 VIDEO VAN DE L 487 STELLING ZANDER

 Foto Arie Koper

GEVOLGEN VAN DE STORM. De vrij hevige storm die in. de nacht van Zondag op Maandag over ons land woedde, heeft de hoge Radarmast in de stelling-Sanders doen sneuvelen. Het geweldige gevaarte heeft de kracht van de windstoten niet kunnen doorstaan en is afgeknapt Zo men weet, werd deze mast indertijd door de Duitsers gebouwd en gebruikt bij het signaleren van vliegtuigen   datum  23 maart 1947

2 cm flak geschut radar stellung Zander 

kuver 433


GENERATOR BUNKER MET STUKJE GANG  DEZE BUNKER LAG OPEN IS NU DOOR ONS DICHTGEMAAKTd

 Deze woonbunker lag ook in stelling zander heeft enkele jaren opengelegen

Kijk eens naar het deur aan de bovenkant het lijkt net of er meerdere deuren hebben gestaan in deze bunker

DEZE BUNKER TYPE ST  ADCOCK BUNKER TYPE NR 126790

LIGT BUNKER IS OPEN MAAR IS GEHEEL ONDER WATER NIET BETREDEN DUS

Om van interventie storingen af te zijn bouwde de duitsers deze bunker hier kwam de stroom voorziening vandaan ver van de radar masten om stelling zander te voorzien van stroom

OOK IN STELLING ZANDER VONDEN WE DEZE BUNKER VOL MET  betontetraëders (versperringen bestonden uit 6 betonnen balken van 2.20 meter lang en waren opgebouwd als een viervlak (tetraëder) met 4 driehoekige vlakken na de oorlog werden deze meestal afgevoerd maar deze dus niet maar netjes in een bunker gestapeld de mosselen zaten nog aan de balken bewijs dat deze daadwerkelijk in zee hadden gestaan.

ZO ZAG DE  betontetraëders eruit deze stonden in de vloedlijn van de kust

DUIDELIJK DE MOSSELEN ZICHTBAAR

hier word nog aan gewerkt

klik hier om terug te gaan naar hoofdmenu