zandvoortsebunkerploeg

 

Batterij “Zuidzand” lag net ten zuiden van Zandvoort en omvatte circa 50 bunkers. In de eerste twee maanden van 1944 werden de oorspronkelijk gebouwde open beddingen vervangen door
zware geschutsbunkers. De hoofdbewapening bestond uit vier stukken geschut, die waren buitgemaakt op de Engelsen. Het geschut was inderhaast achtergelaten tijdens de Slag
om Duinkerken, ook wel bekend als de evacuatie uit Duinkerken, waarbij ca. 218.000 Britse en 123.000 Franse militairen met alle beschikbare boten werden overgebracht naar Engeland.

Bijna alle bunkers zijn nog aanwezig op de zeereep bevind zich nog de zware geschutsbunkers en half ingestorte loopgraven onder metersdikke lagen zand

Batterij Zuidzand was een fraai voorbeeld van een sterke gevechtsstelling van de Atlantikwall.

De kanonnen stonden opgesteld in overdekte vuurkamers, zgn. kazematten (dit woord stamt van de oude 16e eeuw vestingen, waar het geschut soms in gemetselde kelders stond). Bij elk kanon hoorde een bepaalde bemanning die was ondergebracht in woonschuilplaatsen van zwaar beton. Van de woonschuilplaatsen liepen overdekte gangen naar de kanon kazematten. Deze gangen maakten deel uit van een heel netwerk dat ook aansloot op de centraal tussen de kanonnen opgestelde commandobunker en de forse munitiebunker. Schijnwerpers, FLAK-opstelingen (luchtafweer), mitrailleursposten en loopgraven zorgden voor de secundaire verdedigingstaken (nabij verdediging). Net als bij de Zanderstelling werd het geheel omgeven door een dubbele draadversperring en diverse mijnenvelden. Hoewel er een weg dwars door batterij Zuidzand

 

AFVOER EN SLOOP BUNKERS ZUIDZAND

1 APRIL 2008

Iedereen was bij de onthulling van de kunstschat: de burgemeester van Zandvoort Niek Meijer (VVD), de Zandvoortse politie, het archeologisch adviesbureau RAAP, Bureau Stadsarcheologie Haarlem, de directeur van museum de Cruquius, het gerenommeerde kunstvervoersbedrijf Gerlach, leden van de Zandvoortse Bunkerploeg, en natuurlijk de media.


...Het bleek een 1-aprilgrap....

Alleen de journalisten tuinden erin, alle anderen zaten in het complot.

Zoals burgemeester Meijer, die om gistermiddag om één uur officieel een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwde bunker opende. Hierin zouden twaalf schilderijen en vier sculpturen van de beroemde kunstenaars Emil Nolde en Max Beckmann verstopt liggen. Na de opening bleek er slechts een nepschilderij in de bunker te staan. Door het schilderij stak het hoofd van een man die zei: „U bent bij deze gefopt!” De aanwezige journalisten lachten erom als een boer met kiespijn.

Het was een zeer zorgvuldig voorbereide en geloofwaardige 1-aprilgrap. Er kwamen flink wat journalisten op af. Zelfs nadat de NOS, ruim voor de opening van de bunker, bekend had gemaakt dat het om een 1-aprilgrap ging. Dat werd niet door iedereen geloofd. Bovendien ontkende de woordvoerder van de Zandvoortse Bunkerploeg het gerucht.

De grap werd verzonnen door leden van de Zandvoortse Bunkerploeg, een groep amateurs die bunkers in kaart brengt en onderzoekt. Zij verstuurden begin maart dit jaar een eerste persbericht over de vermeende kunstschat. Steeds meer mensen deden mee. Vooral de betrokkenheid van de burgemeester en de politie maakten het moeilijk te geloven dat het om een grap zou gaan.

Het verhaal was ingenieus bedacht. De Zandvoortse Bunkerploeg claimde in december 2007 een e-mail uit Duitsland te hebben ontvangen van een man die vertelde dat zijn vader, ene Müller, in de Tweede Wereldoorlog zijn kunststudie had moeten afbreken om in 1942 naar Nederland te gaan als SS-Sturmbahnführer (majoor). Tijdens de ontruiming van Zandvoort ontdekte Müller schilderijen van Nolde en Beckmann, die in Nazi-Duitsland als ‘entartete’ (verboden) kunst werden gezien. Die verstopte hij in een bunker in de duinen van Zandvoort. Hij overleefde de oorlog en woonde tot zijn dood in 1993 in de (voormalige) DDR. Hij zou de schilderijen nooit hebben opgehaald. Zijn zoon vond een brief van hem waarin dit alles stond.

Achteraf gezien waren er signalen dat er iets niet klopte. De schilderijen waren nergens als vermist opgegeven. De Duitser die de e-mail stuurde bleef onbekend en buiten beeld.

Het lijkt een trend te worden om 1-aprilgrappen steeds beter te onderbouwen en samen met officiële instanties uit te

BRON NRC.NL

 

 kaart zuidzand 

Op de zeereep liggen loopgraven soms een enkele keer breekt er een betonnen plaat en dan krijg je een gat .heten vallen hierin en sterven een eenzame door gelukkig is deze gat dichtgemaakt.

SCHEMA VAN HOE DE OVERDEKTE LOOPGRAVEN ERUIT ZAGEN Hier een rapport over de gangen in 1957 toen er een inspectie werd gehouden zie pdf bestand

 

BEELDEN VAN EEN DAMHERT DIE IN EEN LOOPGRAAAF VIEL EN ZIJN NEK BRAK

BUNKER WAARIN GEDOUCHT KON WORDEN DEZE BUNKER LAG OPEN MAAR WIJ HEBBEN HEM DICHTGEMAAKT

Deze st bunker nr  6508 was al eerder bekeken door ons in 1980 maar nu opnieuw met een betere camera

Hier word nog aangewerkt

klik hier om terug te gaan