v1 vogelzang

klik op foto voor vergroting

Onderstaande foto,s zijn van Harry Tattje

Bedankt voor de foto,s

ZELFDE HUIS MAAR DAN IN 2017

VAN DE LANCEER INSTALLATIE IS NIETS MEER TERUG TE VINDEN

INGANG OPRIJLAAN

BEKSLAAN

LANCEER RICHTING RICHTING LONDONDe V1 werd aanvankelijk Fi 103 genoemd, naar de hoofdconstructeur Fieseler Werke in Kassel. De codenaam was FZG 76 (Flakzielgerat)
Duitse bijnamen : Kirschkern, Flugbomben en Robotbomben
Bijnaam door het lanceringspersoneel : Maikafer (bron VTI-Ieper)


rekencentum voor v1 wapens was gelegen op de slingerweg te aedrenhout

IN VOGELZANG WERD  1 AF VUURPLAATS AANGELEGD DIT WAS OP DE OPRIJLAAN AAN DE BEKSLAAN IN VOGELZANG DE OPRIJLAAN BESTAAT NOG STEEDS ECHTER WAAR DE BAAN  HAD GELEGEN IS NU EEN STUK BOS MET VLAKBIJ EEN NIEUWE VILLA GEBOUWD NIETS HERINERT MEER AAN DE V1 INSTALLATIE  BEHALVE HET HUIS (VILLA SCHAPENKAMP)DAT STAAT ER NOG STEEDS NOG STEEDS IN DE OORSPRONKELIJKE STAAT.
OP DONDERDAG 29 MAART 1945 WERD DE STARTBAAN VAN DE V1 DOOR DE DUITSERS TOT ONTPLOFFING GEBRACHT ,OP ZATERDAG 31 MAART HADDEN DE DUITSERS DE GEMEENTE VOGELZANG VERLATEN

WANNEER WERD ER V1 AFGESCHOTEN OP DE BEKSLAAN .
HET AFSCHIETEN VAN DE V1 GEBEURDE IN EEN ZEER KORTE PERRIODE NAMELIJK  VAN 22 TOT 29 MAART 1945.

               HUIS TE VOGELZANG

fundamenten betonnen baan

WATERBASIN DIE BIJ ELKE V1 AFVUURINSTALLATIE HOORDE

De oorlog is hier namelijk niet ongemerkt voorbij gegaan. De eerste oorlogs jaren passeerden zonder veel onheil voor de natuur op het landgoed, doch het laatste oorlogsjaar was een rampjaar.  In februari 1945 werden er door de Duitsers Vl-lanceer installaties op het landgoed geplaatst en moest iedereen evacueren.Deze v1 installatie werd niet gebruikt door de Duitsers
ze legden wel de betonnen fundamenten aan en een waterput
 De waterput die bij elke baan aanwezig was. Met het water werd na elke lancering de installatie schoongespoten omdat de damp uit de dampontwikkelaar zeer corrosief was voor de v1 zie foto,s  
Bij terugkeer op het landgoed trof de familie het bos beschadigd, het Huis zonder glasruiten en de gebouwen met vele beschadigingen aan. Nog meer bomen waren er nu gesneuveld door dit laatste Duitse geweld. Een der huisbedienden van de familie Barnaart, de heer Hoogewerf, verloor zelfs het leven toen hij in de tuin door een verdwaalde Duitse kogel dodelijk getroffen werd. De glasschade kon gelukkig, althans voorlopig, hersteld worden omdat de familie Roozen van de Tulipschow gelukkig nog wat ruiten en glas had kunnen redden.
Enkele dagen na de bevrijding arriveerden als eerste bevrijders een Canadese gemotoriseerde eenheid, die bij huize Teylingerbosch hun kampement opsloegen. De Vogelenzangse bevolking was nu pas echt blij en voelde zich vrij, want tot dan toe waren er nog steeds Duitse soldaten in het dorp aanwezig geweest. Heden ten dage zijn de betonnen fundamenten nog steeds goed te zien zeker een bezoekje waard .bron ( ons Bloemendaal bewerkt )

                           LEYDUIN

V1-lanceerinrichting
Deze betonplaat die kortgeleden onder een dikke laag bladeren en zand tevoorschijn kwam, is onderdeel van een V1 lanceerinrichting op de Buitenplaats. Deze ligt precies in de richting van Londen. Men gaat er vanuit dat dit een richtpunt is geweest, als hulpmiddel om de af te schieten raket goed te kunnen richten. Deze locatie is niet gebruikt om v1 raket af te schieten.
De vloer van het richtplatform van de afgebeelde foto is van niet gewapend beton. Het "aspunt" van het cirkelsegment is van roestvaststaal
                   Boerderij op  de zwaluwlaan


Deze boerderij werd verwoest in 1943
het verhaal gaat dat hier v1 waren opgeslagen.
ik denk dat hier wat anders was opgeslagen maar wat weet ik niet alleen dat deze boerderij opgeblazen is in 1943 op deze plek staat nu een moderne villa met in de muur gemetseld een gedenksteen over de gebeurtenis.


                 v1  vielen neer in de weide omgeving